Parcarea park&ride de 500 de locuri de la capătul Șoselei Pantelimon, inaugurată în urmă cu 3 săptămâni de Primăria Capitalei, unde ar trebui să-și lase mașinile cei care vin din Ilfov și să vină în centru cu transportul public, este mai mult goală, deși este gratuită.

Parcare park&ride PantelimonFoto: PMB

Până acum, în medie a fost folosită zilnic de circa 100 de mașini și mai mult noaptea, ceea ce înseamnă că este folosită de locuitorii din zonă, nu de navetiști, potrivit datelor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Vineri, pe la ora 11.00, când reporterul HotNews.ro a fost la fața locului, erau mașini doar la primul din cele trei nivele și nici acesta nu era complet ocupat. În rest, gol.

Parcarea are la parter stațiile mijloacelor de transport public. Astfel, cei care vin din jurul Bucureștiului pot lăsa mașina acolo și să vină în centru folosind tramvaiul.

Nici măcar cei care locuiesc în zonă nu parchează acolo, mașinile riveranilor fiind parcate tot pe marginea Șoselei Pantelimon, așa cum se vede în video.

Parcarea park&ride este un exemplu care ilustrează perfect faptul că investițiile în infrastructură, fără alte măsuri, nu duc neapărat la fluidizarea traficului. Așa cum arată experiența altor orașe, este nevoie în primul rând de transport public de calitate, o strategie de parcare care să însăsprească condițiile de acces în centrul orașului, benzi unice pentru transportul public și sancțiuni pentru șoferii care parchează neregulamentar.

Primul nivel al parcării era aproape tot ocupat, la al doilea erau cîteva mașini, iar ultimul gol

Mai clar, dacă poți să vii în centrul orașului cu mașina personală și să parchezi gratuit pe trotuar, în timp ce parcările publice cu plată stau goale, de ce nu ai face asta. Sau, degeaba ai parcare unde să lași mașina dacă ajungi greu în centru cu transportul public, că vine greu tramvaiul sau stă blocat în trafic.

În plus, HotNews.ro a scris în mai multe rânduri că în loc să construiască parcări park&ride noi, municipalitatea ar putea face parteneriate cu supermarketurile poziționate la intrările în oraș, ale căror parcări sunt puțin folosite ziua, când oamenii sunt la serviciu.

Primăria Capitalei a plătit pentru construirea parcării circa 65 milioane de lei, iar bucureștenii au așteptat peste 10 ani să fie gata.

Mai exact, parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon a fost promisă de fostul primar general al Capitalei Sorin Oprescu încă din 2011. Aceasta făcea parte din proiectul de modernizare a șoselelor Iancului și Pantelimon, cu termen de finalizare în 2014.

Inițial, primăria a vrut să facă parcarea subteran, iar apoi s-a răzgândit și a decis să o facă suprateran, fiindcă este mai ieftin și încap mai multe locuri de parcare.

În plus, șantierul a fost blocat din cauza intrării în insolvență a constructorului, apoi au fost probleme cu consultantul. Apoi, în timpul mandatului Gabrielei Firea s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un plan urbanistic zonal pentru edificarea parcării și nu se poate autoriza direct. Acesta a fost aprobat abia în 2018.

În 2017, primarul Capitalei de la acea vreme Gabriela Firea promitea că lucrările vor începe în 2018, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Abia în iulie 2019, Gabriela Firea a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor la parcare, până atunci fiind făcută doar o groapă pentru fundație, în rest proiectul a fost blocat.

Termenul de finalizare era de 12 luni. Apoi, în campania electorală, Gabriela Firea promitea că lucrările se vor finaliza în toamna lui 2020, însă toamna a trecut, a venit o altă toamnă și tot nu a fost gata. Parcarea a fost inaugurată abia în urmă cu 3 săptămâni, deși era gata de la finalul anului trecut. A mai fost nevoie de un racord la electricitate, apoi nu a fost deschisă fiindcă nu avea recepția făcută.

Potrivit proiectului, parcarea are 500 de locuri, dispuse pe 3 etaje, iar la parter este amenajat un terminal STB unde să întoarcă tramvaiul, să vină microbuzele și autobuzele.

Lucrările de execuție sunt realizate de Asocierea S.C. TIAB S.A. – S.C. TEHNOLOGICA RADION SRL – S.C. VIA PROIECT S.R.L.